Ett Nobelpris i min smak

Screenshot_3png
I år tilldelas Richard H Thaler Ekonomipriset, eller "Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels Minne".
Richard Thaler är beteendeekonom - och vad är det, kan man fråga sig? Ett begrepp som kommit fram allt mer är "Nudging", och Richard H Thaler är Nudgingens fader.

Just Nudging och beteendeekonomi är något som ligger mig varmt om hjärtat. Oavsett om vi pratar om hälsosamma val, en frisk och hälsosam arbetsplats eller kloka val för miljön kan vi behöva hjälp på vägen.
Enligt den traditionella ekonomiska teorin är vi alla kloka, förnuftiga och logiskt styrda. Men i verkligheten är de allra flesta av oss styrda av känslor - mest hela tiden. Och det är just den lärdomen Richard har dragit. Och ägnat större delen av sitt liv åt att forska kring.

Richard brukar säga att "Newton hade sina äpplen, jag har mina cashewnötter." Det syftar på en historia han brukar berätta om en middagsbjudning. Innan middagen bjöd han på lite dricka och snacks - cashewnötter. Men efter att ha bjudit runt skålen satte han den inte mitt på soffbordet utan på ett bord lite längre bort. Varvid hans gäster tackade honom för det! Just för att de ju egentligen inte ville äta sig mätta på cashewnötter innan maten.
Det här var starten på Richards forskningsbana. Vad kommer det sig att man väljer att äta cashewnötter trots att man inte vill? Och behöver vi lite "hjälp på traven" för vårt eget bästa? Kanske vi till och med efterfrågar det?

Jag skall inte berätta mer om Richard Thalers forskning här - det finns mängder publicerat och det görs studier i ämnet i parti och minut. Det intressanta för mig är att Nudging är en spännande metod för såväl hälsa som miljö - mina två huvudsakliga intresseområden. Och jag har själv använt mig av det på många sätt.

Så grattis, Richard. Och tack!